Hát ezzel rendesen megizzadtam itt a nagy Ünnepi pihenés közepette, de megérte.

Kedves Blogger!

Használd egészséggel!

Keresőoptimalizálás útmutató bloggereknek

Az Aaron & Giovanna Wall által írt “The Blogger’s Guide to SEO” hivatalos magyar fordítása.

Tartalom


Háttér Információ

“Annak ellenére, hogy írtunk egy több, mint 300 oldalas könyvet a keresőoptimalizálásról csak néhány oldal szól arról, hogy kell optimalizálni a blog oldalakat. Miért? A keresők fejlődésének következtében, azok egyre több adatot gyűjtenek, és ez lehetővé teszi számukra, hogy azokat blogokat ajánlják vagy helyezzék előre, melyekben leginkább bíznak az emberek.

Hogyan látja blogodat a Google?

Mivel rendelkezik a Google?

A keresőprogramok széles skálájú “blog bizalom” mérőkkel rendelkeznek. A Google sokkal többet tud a blogodról, mint gondolnád. Vedd figyelembe, hogy a Google rendelkezik:

Extrapoláló bizalom a felhasználói adatokból

Ha egy Google felhasználó regisztrál a blogodra a Google bízni fog saját felhasználója figyelmében, illetve regisztrációjában és súlyozottan kezeli:

 • Mennyi ideje regisztrált a felhasználó?
 • Milyen gyakran kommenteznek a felhasználóid?
 • Milyen más blogok hivatkoznak rád, illetve regisztrálnak?
 • Milyenek a felhasználók keresési és e-mail küldési szokásai?

Ha egy másik blog hivatkozik a te blogodra, vajon mennyire bízhat meg benne a Google? Mi van ha az csak egy fizetett link ami a jobb helyezésedet szolgálja? Hivatkozik-e valamilyen népszerű és megbízható blog is a te blogodra? Hányan iratkoztak fel az RSS csatornádra?

Az olyan szolgáltatók, mint a Bloglines vagy a MyBlogLog képes megválaszolni néhányat a fenti kérdésekből, de a Google sokkal pontosabb választ ad, mint bármely más cég.

A fentieken túl a Google azt is tudja, hogy mennyi idős a blogod, mennyire folyamatosan frissítetted, és mennyire volt folyamatos a blogodra mutató linkek számának növekedése.

Miért különbözik a blog keresőoptimalizálás
a honlapok keresőoptimalizálásától?

A blog keresőoptimalizálás különbözik a legtöbb honlap keresőoptimalizálásától, melynek legfőbb oka a blogtechnikával összeforrt társasági elemekben keresendő. A blogok keresőoptimalizálása kevésbé szól a linkek szaporításáról, vagy a keresőprogramok különböző befolyásolásáról. A blog keresőoptimalizálás sokkal inkább arra fókuszál, hogy adjunk valamit az embereknek amiről beszélni lehet, és hozzunk létre valami olyat a felkelti a figyelmet.

A blogok közössége

 1. RSS és más hírcsatorna olvasó programok egyszerűvé teszik az olvasók számára, hogy feliratkozhassanak és megkapjanak minden egyes blog bejegyzést amit írsz, abban a pillanatban amikor te azt publikáltad.
 2. A blog olvasók közül sokan saját maguk is írnak blogot, és sokan rendelkeznek közülük több száz vagy több ezer olvasóval. Ha néhány híres blogger felfigyel egy bejegyzésedre és hivatkozik rá saját blogjában, az robbanásszerűen hathat és valószínű, hogy at ő olvasóból is néhányan írnak rólad egy rövidke bejegyzést.
 3. A népszerű blogok, melyek rengeteg olvasót vonzanak több tucat, de akár több száz kommenttel is rendelkezhetnek bejegyzésenként, ami a bloggernek, vagyis neked ingyenes tartalom építést és ezáltal jobb helyezést is jelent a keresőprogramokban.
 4. A blog optimalizálás lényege, hogy olyan tartalmat hozzunk létre, amely releváns keresési algoritmusokra ad választ.

Domain név regisztráció & blog tárhely

Az olyan szolgáltatók, mint a TypePad, a Blogger és a WordPress.com lehetővé teszik számodra, hogy blogodat ezen oldalak aldomain-jeként (subdomain) üzemeltesd. De kérlek NE tedd! Néhányan közülük csökkentett mennyiségű szolgáltatást kínálnak és/vagy megtiltják, hogy reklámot helyezz el a blogodon. Akár hónapokba vagy évekbe is telhet, hogy kiépítsd a közönséged. Ahelyett, hogy elköltöztetnéd blogodat ezen szolgáltatóktól, inkább egyből kezdj egy saját domain névvel és egy megbízható tárhely szolgáltatóval.

A HostMonster.com például ingyenesen regisztrálhatod domain neved, ha előfizetsz a tárhely szolgáltatásra, melynek díja mindössze $5,95/hó, tehát cca. 1200 Ft/hó, ráadásul a tárhely mérete korlátlan, és még egy pofonegyszerű installálási lehetőséget is kínálnak a  WordPress blog platformhoz.

Kulcsszó meghatározás

Tradicionális kulcsszó eszközök

Számos ingyenes és fizetős kulcsszó kereső eszköz létezik. Ilyen például Wordtracker, mely megmutatja, hogy mely szavakra keresnek leginkább az emberek, de ez sajnos magyar vonatkozásában nem igazán használható.

Chocolate kulcsszó keresés

Trendfüggő kulcsszó eszközök

Mint bloggernek nemcsak azzal kell törődnöd, hogy mi volt népszerű, hanem azzal is, hogy most mi az. Betekintést nyerhetsz – , hogy merre tartanak a terndek – Technorati, a Google Blog Search és a Google News segítésével. A Google Trends és a Yahoo! Buzz Index pedig megmutatja neked, hogy mely keresések voltak a legnépszerűbbek tegnap.

Hol használj kulcsszavakat a blogod tartalmában?

Kritikus fontosságú, hogy használd a kulcsszavaidat honlapod címsorában (title), és ha lehet akkor inkább a cím elején. Használhatod a kulcsszavaidat, kifejezéseidet, vagy azok szinonimáját a blogod tartalmában is, de ne feledd el valamilyen módon kiemelni a szövegből. Győződj meg róla, hogy a tartalmad könnyen olvasható, érthető mivel ez sokkal többet számít, mint az, hogy a keresőrobot mit gondol az oldaladról. Ha az embereknek tetszik a bejegyzésed, rá fognak linkelni (hivatkozni). Ez sokkal értékesebb, mintha agyon optimalizálnád a bejegyzést, de az olvasást széttörné a rengeteg kulcsszó.

A hagyományos kulcsszó kereső eszközök is megmutatják a gyakran használt szinonimákat, és az olyan grafikus eszközök, mint a Quintura vizuálisan is egyszerűen értelmezhetővé teszik hasonló jelentésű, vagy értelmükben egymáshoz kapcsolódó szavakat.

Tarts lépést a versenytársaiddal

Párbeszéd figyelők (Meme Trackers)

Sajnos jobban ideillő fordítást nem találtam. A “meme” a görög eredetű “mimema”, azaz mimika szóból ered. Ezek a párbeszéd figyelők megmutatják, hogy milyen gondolatok, ötletek terjednek manapság a világhálón. Kik a központi bloggerek? Kik vannak a társalgások középpontjában? A TechMeme és a TailRank kiemeli a legfrissebb népszerű blog bejegyzéseket. A Vliág Bank létrehozta a BuzzMonitor -t, amely egy szabad forráskódú program, mellyel bárki létrehozhatja a saját párbeszéd keresőjét. Dióhéjban: úgy működik a szoftver, hogy te megadod mely kifejezések szavak érdekelnek téged, és a program összegyűjti az web különböző honlapjairól és blogjairól, hogy ki, mikor, mit mondott az adott témáról.

YouTube

A YouTube kilistázza a mai legnépszerűbb, mai leginkább vitatott és a mai kedvenc videókat. Ezek legtöbbje irreleváns a te blogod tekintetében, de bármelyikük segítségedre lehet egy olyan ötlet vagy gondolat megtalálásában, amely megjelenésével már kiállta a közösségi próbát és felkeltette a figyelmet.

Új közösségi honlapok

A Digg kezdőlap, a Del.icio.us népszerű könyvjelzői listája, és a  StumbleUpon Buzz megmutatja neked azokat a témákat, amelyek jelenleg népszerűek azok között akik használják ezeket a “közösségi könyvjelző” honlapokat. Csak, hogy mindenki számára tiszta legyen, tehát a fenti oldalakra regisztráció után mindenki elhelyezheti online könyvjelzőinek listáját és megoszthatja másokkal. Így új közösségek jöhetnek létre. A Pligg megkönnyíti egy új közösségi honlap létrehozását.

Fókuszálj a versenytársak honlapjára

Nem kell mindent megfigyelned és követned ahhoz, hogy sikeres legyél. Elég ha a saját piacodon versenyzel. Ha 1-2 tucat blogot olvasol a piacodról, az már elég ahhoz, hogy megfigyeld kire linkelnek leginkább az olvasói, miért éppen az ő bejegyzését vitatják meg saját blogjaikban? Ez nagyon megkönnyíti számodra, hogy kitaláld miről és hogyan kell olyan saját tartalmat írnod, amiről beszélni fognak.

Könnyen feliratkozhatsz versenytársaid blogjainak hírcsatornáira az olyan blog olvasó programok segítségével, mint az iGoogle, a Google Reader vagy a Bloglines. A Technorati vagy a Google Blogsearch segítségével megnézheted, hogy mely versenytársaidra mutat linked, illetve ha az ő blogjuk címét ütöd be a keresőbe, meglátod ő kikre linkel.

Új tartalom ötletek felfedezése

Használd a fent említett népszerű listákat, hogy kitatláld miért terjednek olyan gyorsan egyes gondolatok, és mitől lesz sikeres egy-egy ötlet. Egy ilyen keresésből kiindulva könnyedén hozzáfűzheted az adott ötletet saját piacodhoz, így új és értékes tartalmakat tudsz létrehozni. Minden tartalom, melyen keresztül rágod magad (pl.: blog bejegyzések, könyvek, képek, magazinok, konferenciák, személyes tapasztalat, stb.) egy-egy értékes inspirációs forrás. Mindig legyen nálad fényképezőgép és jegyzettömb, hogy azonnal le tudd jegyezni, ha valami érdekesbe botlottál, majd mikor hazaérsz, ár könnyedén megírhatod új blog bejegyzésed.

A Performancing és a Darren Rowse által szerkesztett ProBlogger blogok segítségével lépést tarthatsz az általános blog terndekkel.

Érthető szövegek & ellenállhatatlan címsorok

Cory Doctorow, a népszerű sci-fi író és blogger a Boing Boing egyik szerkesztője a következőket mondta a vele készült interjú során:

Úgy írj címsorokat, mintha egy távirati iroda írnoka lennél:
(angol nyelvű videó)

A leíró típusú címsorok kapcsolatot teremtenek a sztoriddal, és nagyobb eséllyel késztetik a találati listát böngésző olvasókat arra, hogy rákattintsanak a blogodra.

Az érzelmek meggyőző erejét is kihasználhatod a címsorokban például úgy, hogy egy kérdést teszel fel, vagy egy problémára és annak megoldására hívod fel benne a figyelmet. Brian Clark egy halom címsor sikerformulát kínál a Mágneses Címsorok sorozatban.

Blog struktúra optimalizálás

Emeld ki a legjobb tartalmakat

Ne a főoldaladon hirdesd az új bejegyzéseidet. Ha egy népszerű blogot szeretnél létrehozni, úgy készítsed el a főoldalad, hogy az az új látogatóknak szóljon. Vezesd végig őket, hogy mit kaphatnak a blogodtól és mutasd meg nekik hol kezdjék az olvasást! Emeld ki nekik a legjobb tartalmaidat! Ha a blogod már valóban üzletként funkcionál, akkor ideje befektetned még többet: készíts eszközöket, mint például a Yahoo! link elemző ; hozz létre fórum lehetőséget és más interaktív megoldásokat, ami arra ösztönzi a látogatóidat, hogy visszatérjenek a honlapodra.

Számos blog rendszer lehetővé teszi számodra, hogy kiemeld a legnépszerűbb bejegyzéseidet. Egy ilyen kiemeléssel mindössze 1 kattintásnyira lesznek a látogatóis a legjobb tartalmaidtól.

Rengeteg olvasód most van először a blogodon. Egy régebbi bejegyzésedre való hivatkozás megerősítheti őket, hogy jó helyen járnak, hiszen arra a bejegyzésre már valószínűleg többen is küldtek kommentet, tehát mások is olvasták már. És ha megengeded más blog szerkesztőknek, hogy publikálják írásod – vagy esetleg csak úgy lelopják tartalmad -, ezen régebbi bejegyzésekre történő hivatkozások növelik az esélyedet, hogy ingyen juthass rád mutató linkekre, melyek segítségedre lesznek előrébb jutni a találati listában.

Blokkold a duplikált tartalmakat

Michael Gray a következő videóban, a WordPress blog rendszerhez mutat be különböző keresőoptimalizálás tippeket:

 • Helyezz minden tartalmat egyetlen kategóriába!
 • Használd a WordPress “tovább” kiegészítőjét, hogy minél kevesebbet mutass a bejegyzésedből a kategóriák oldalon!
 • Használd a robots.txt fájlt, hogy blokkold a blogodon a dátum szerinti archívumot és más duplikáló részeket!

(angol nyelvű videó)

Joost de Valk további optimalizálási tippeket kínál a WordPress SEO guide című írásában.

Figyelmeztetés! Ha még nem használtad a robots.txt fájlt, és ha az egyes blog bejegyzéseid URL címében dátumok is szerepelnek, akkor győződj meg róla, hogy nem tiltottál le minden bejegyzést, ami dátumot tartalmaz az URL címben! Feltételezve, hogy engedélyezted a permalinkeket (keresőbarát URL címek) és kategóriákat is használsz, a WordPress blog robots.txt fájlja valahogy így fog kinézni:

User-agent: * Disallow: /*p= Disallow: /*q= Disallow: /*trackback Disallow: /*feed Disallow: /*wp-login

Kategóriák és oldal címkék

Hozz létre kategóriákat olyan kulcsszavakkal, melyek szoros kapcsolatban vannak a tevékenységeddel! Ha így teszel, ezzel olyan struktúrát hozol létre a blogodban, ami segít jobb helyezéseket elérni a kategóriákon belül használt kulcsszavaknak. Ha például a blogod fogyókúrával foglalkozik, akkor olyan kategóriákat érdemes létrehozni, mint például: testmozgás, diéta programok, fogyasztó tabletták vagy fogyókúrás étrend kiegészítők.

Ha kategóriákat és oldal címkéket is használsz, ügyelj arra, hogy ne használd ugyanazt a kifejezést mindkét helyen! Például, ne hozz létre egy link ajánlás kategóriát, ha már rendelkezel egy link ajánlás oldal címkével. Sokat segít munkádban, ha limitálod a kategóriád számát 1-2 tucatban ahelyett, hogy több száz kategóriát és címkét hozol létre, mindegyikben 1-2 blog bejegyzéssel.

Szomszédos & Kapcsolódó bejegyzések

Számos blog rendelkezik az előző és a következő bejegyzésre mutató linkkel minden egyes bejegyzésének oldalán. Felhasználói szemszögből ezek értékelhetetlenek, habár a kereső programoknak segítenek mélyebbre ásni a blogodban. Néhány WordPress plugin lehetővé teszi a kapcsolódó oldalak megjelenítését, mely segítségére lehet az olvasódnak megtalálni a hasonló tartalmakat, ha esetleg rossz oldalra dobta volna a kereső a találati listából.

Fix oldal címek

Sok blog tartalomkezelő rendszere, az egyes bejegyzéseknél a blog nevét a bejegyzés neve elé helyezi a honlap title tag-jében – azaz az adott oldal címében. A legjobb megoldás az, ha az oldalad a legrelevánsabb információval kezdődik. Rengeteg WordPress plugin van amely leegyszerűsíti a title struktúrájának megváltoztatását.  Íme a két legnépszerűbb: az all in one SEO pack és a SEO Title Tag.

Web statisztikák: kulcs a gyors sikerhez

Egy web statisztikai program megmutatja neked:

 • ki linkel a te blogodra,
 • mely bejegyzéseidre linkelnek,
 • mire kerestek rá azok, akik megtalálták a blogod.

Ha tudod, hogy milyen típusú emberek és miért hivatkoznak a blogodra, egyértelművé válik számodra, hogy milyen tartalmakat kell írnod, ahhoz, hogy hivatkozzanak rád. Ha tudod, hogy mely kifejezésekre keresnek az emberek, akkor már tudod, hogy milyen témák miatt olvassák leginkább a blogodat. Némely nagy látogatottsággal bíró blog szerkesztője a tartalmában olvasható kulcsszavakra elhelyezett linkek segítségével próbál ügyeskedni, de ez egyáltalán nem egy hatékony módszer. Sőt, az addig érdeklődő olvasót is fel tudja idegesíteni és elriaszthatja a  blogodtól egy életre. Nem ajánlom.

A Google Analytics ingyenes. Én kedvelem továbbá a Mint-et, melynek ugyan van egy egyszeri és honlaponkénti regisztrációs költsége, ami $30. A Performancing és a MyBlogLog még inkább blogokra specializált elemzéseket kínál.

Vita

Sokan hagyják, hogy a félelmeik irányítsák tetteiket, a sikeres emberek azonban hagyják, hogy a félelem helyett intuíciójuk és ösztönük vezesse őket.

 • Senki nem szeret veszekedni. Némely blogger fél attól, hogy beperelik vagy, hogy megbánt másokat. Aaron Wall azt mondja: “Amikor bepereltek, a nevem ismertsége és a bevételeim, egy pillanat alatt az egekbe szöktek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy legyél meggondolatlan, de egy jogtalan per híre rádfókuszálja a médiát és áltnos bizalmat ébrszt irántad.”
 • A kreativ rombolás az üzlet része. Néhány éven belül lesznek akiktől ajándékba is megkaphatod azokat az információkat, melyek én jelenleg pénzért adok. Az üzletemberek aggódnak a szerzői jogaik miatt és meg akarják védeni azokat, de mivel az Internet egyre nagyobb versenyt idéz elő, szerencsésnek mondhatjuk magunkat ha elérjük, hogy egyáltalán másoljanak minket.

Ebben a vírusmarketing videó tippek blog bejegyzésben, Michael Arrington azt írta kommentjében, mennyire felháborodott a bejegyzést olvasva. Nos, mégsem lehetett annyira felháborodva, mert a saját blogjában is publikálta ezt a blogbejegyzést, ami igen nagy nézettséget és ezzel együtt bevételt hozott neki.

Használj erőteljes marketinget a blog beindítását követően

Legyél emlékezetes

Ha új vagy az internet marketing területén, olvasd el Seth Godin Purple Cow című könyvét (Magyarul is megjelent már, Mi a bőgés? címmel.), hogy megtudd, hogyan kell emlékezeteset alkotni. Ha emlékenek rár tuti, hogy jönni fognak a linkek -, de csak akkor, ha előbb egy kicsit meglököd azt a marketing szekeret.

Legyél hiteles

A legtöbb új információ spam, vagy – már bocsánat a kifejezésért – felböfögött halandzsa. Ahogy az egyre hatékonyabb és szofisztikáltabb eszközöknek köszönhetően folyamatosan terjed a spam, az olvasók egyre gyorsabbban és könnyebben kiszűrik a minőségi információt.

Az alap WordPress dizájn használata például elriaszthatja az olvasót. Ha egy szebb template-et használsz vagy veszel egy professzionális dizájnt, az azt mutatja, hogy igényes vagy és hajlandó vagy befektetésként tekinteni a blogodra. A formátum és a dizájn növeli a hitelességedet.

Az egyszerű elérhetőség, az üzleti cím megléte és egy egyedi, jól átgondolt bemutatkozó oldal megírása bizalmat ébreszt az olvasóban.

Linkelj ki más blogokra

Lényegesen befogadóképesebbek vagyunk az olyan marketing üzenetekkel kapcsolatban, melyek megegyeznek érzelmi vagy érdeklődési körünkkel. Számos blogger visszaköveti ki linkel rá és elolvassa az adott bejegyzést. Akkor sem kapsz pontosabb képet az olvasódról ha személyesen beszélsz vele.

A hasznos és témához kapcsolódó honlapokra történő linkelés az egyik legolcsóbb marketing forma. Linking out to other useful related websites is one of the cheapest forms of marketing available. Ne csak úgy linkeld be a másik blogot! Írd le a véleményed, hogy szerinted miért jó vagy rossz az amit ő írt! Akár azon is elgondolkozhatsz, hogy megkérsz egy általad megbecsült személyt, hogy neki mi a véleménye a témáról. Vagy közvetlenül a blogod témáját adó bloggert vagy honlap tulajdonost kéred meg, hogy adjon neked egy interjút.

Link szaporítás

A kereső programok úgy tekintenek a linkekre, mint a bizalom jelképei. Ha van rá időd én azt ajánlom, hogy regisztráld az új blogod az általános link gyűjtő oldalakra, a kulcsszó szerinti keresőkbe és a blog link gyűjtő oldalakra. A “Csináld Magad” Keresőoptimalizálás Könyvben részletesen bemutatom, hogyan és mely oldalakra kell beajánlanod a blogod vagy honlapod linkjét ahhoz, hogy a lehető legjobb helyezést érd el.

Blog hirdetés

Ha ma elköltesz egy kisebb összeget reklámra, az azt jelentheti, hogy néhány hónappal korábban tesz szert népszerűségre a blog.

 • A kattintás alapú hirdetések lehetővé teszik számodra, hogy releváns forgalmat vásárolj az olyan kereső programoktól, mint a Google.
 • Az AdWords óriási hirdetési partner hálózattal rendelkezik, melynek neve AdSense. Oldalanként célzott AdSense hirdetések és Blog Ads hirdetések vásárlásával lehetőséged van olyan hirdetéseket létrehozni, melyek nem csupán blogodra mutatnak, hanem akár egy általad meghatározható aloldalra.
 • Az olyan elemző hálózatok, mint a ReviewMe szolgáltatás segítségével megrendelhetsz egy elemzést például egy adott termékedről, az általad kiválasztott népszerű blog írójától. Ezzel értékes rád mutató linket és megannyi látogatót kapsz kézhez.
 • A StumbleUpon hirdetések olyan látogatókat irányítanak a blogodra akik kimondottan az adott témáról érdeklődnek. A StumbleUpon egy olyan közösségi oldal, ahol a regisztrált felhasználók megnézhetik ismerőseik szerint érdekesnek tartott blogokat, honlapokat, videókat, képeket. Sőt érdeklődési kör alapján is kereshetnek új ismerősöket. Amikor valaki elkezd keresgélni egy adott témában – ha regisztráltál -, akkor a te blogodra is rátalálhat és szavazhat rá, hogy tetszik-e neki vagy sem. Kiváló és ötletes ez a szolgáltatás, úgyhogy mindenki csak ajánlani tudom. Magyarországon még csak most kezd elterjedni, ezért mindenképp érdemes mielőbb regisztrálnod, mert így sokkal több esélyed van a sok-sok szavazatra.

Hogyan működik a hálózati hatás

Halmozódó előnyök

2007 április 15-én, Duncan J. Watts társadalomkutató egy cikket publikált a New York Times-ban, melynek ez volt a címe: Is Justin Timberlake a Product of Cumulative Advantage? A cikkben Duncan rávilágított a döntéseink közösségi természetére:

Az emberek szinte soha sem hoznak mindenkitől független döntést – egyrészt azért, mert a körülöttünk lévő világban olyan sok lehetőség kínálkozik, hogy szinte esélyünk sincs, hogy saját magunk keressük meg a választ; másrészt azért, mert soha sem vagyunk igazán biztosak abban, hogy mit is akarunk; és harmadrészt azért, mert amit általában meg akarunk tapasztalni az nem a legjobb, sokkal inkább azt akarjuk amit más emberek már megtapasztaltak. És akkor még nem beszéltünk a tapasztalatok megosztásának élményéről…

A döntési folyamat természete a csoportos gondolkozás szemszögéből nézve tehát, hogy sok dolog azért marad népszerű, mert már népszerű is volt.

Közösségi bizalom építés

 • Kommentek: Ha a blogod sok kommentet kap, az emberek nagyobb valószínűséggel szállnak be az eszmefuttatásba. Félkövérré tehetek a “Szólj hozzá” sort, vagy az oldalsávra elhelyezheted a legutóbbi kommenteket, ezzel is bátorítva, biztatva az olvasódat, hogy szóljon hozzá ő is. Vannak bloggerek akik összefognak és egymás blogjába írnak kommenteket, ezzel is aktívabbnak láttatva a blogot.
 • Feliratkozói statisztika: Ha már több száz, netán több ezer hírlevél feliratkozód van, tedd publikussá a statisztikádat! Persze nem a feliratkozottak e-mail címére gondolok :)
 • Kölcsönözz tekintélyt: Kérj fel a tevékenységi körödben tevékenykedő, de már tekintélyt szerzett embert, hogy véleményezze egy-egy adott bejegyzésed! Egy új projekted bevezetésére is felkérheted. Ha rokonszenvezik az ötleteddel, nem csak bizalmat kölcsönöz, de talán még ingyen reklámot is csinál neked.
 • Publikáld a rólad készült publikációkat: Ha Te vagy az általad írt blog szerepelt, valamely vezető médiában, ne szalaszd el közzétenni egy blog bejegyzésben. Ez ugyanis nagy segítségedre lesz elismertséged és tekintélyed építésében.

Tegyél hozzá 1 kanál interaktivitást

Az emberek azért olvasnak blogot, mert rövidebb idő alatt jutnak annyi információkhoz, amihez mondjuk egy teljes könyv kiolvasásával jutnának hozzá. A képek és videók beszúrásásval, valamint felsorolások és nagyobb sorközök alkalmazásval könnyeben emészthetővé tudod tenni a blog bejegyzéseidet.

Interaktív versenyek szervezése és a nyeremények kiosztása az egyik legkönnyebb módja, hogy arra ösztönözd az embereket, hogy beszéljenek a blogodról. És mint tudjuk ez a párbeszéd a jövőbeli profitodhoz. Cory Doctorow a média jövőjéről:

Az Internet manapság robbanásszerűen bővülő kínálatot tesz elérhetővé számunkra. Szinte bármilyen szórakoztató anyagot elérhetünk egyetlen kattintással. Az időráfordítás, amit az olvasónak arra kell áldoznia, hogy megtaláljon egy másik művészt, vagy előadót akinek a zenéje, könyve, vagy filmje legalább olyan érdekes mint a Tiéd, szinte egyenlő a nullával – köszönhetően az ajánlási rendszereknek, a kereső programoknak, és a számtalan rajongói blog és a MySpace ajánlásának. A vírtuózitásodat egyszer össze fogják hasonlítani valaki máséval, és ha versenyezned kell, akkor többre lesz szükséged, mint karizmára és vírtuózitásra. Szükséged lesz a párbeszéd erejére.

Szerepelj népszerű csatornákon, hogy bizalmat és ismertséget építs

 • A közösségi fórumok óriási látogatottsággal rendelkeznek. A népszerű fórumokon való részvétell segítheted neved köztudatba kerülését. A közösségi fórumok egyúttal remek tartalomfejlesztési ötleteket is kínálnak. Ha az emberek többször feltesznek egy-egy kérdést a fórumon, biztos lehetsz benne, hogy ugyanazt a kérdést a kereső ablakba is beütik.
 • Népszerű honlapoknak történő vendég cikkek írásával, lehetőséged van ingyen szert tenni az adott márka elismertségére, az olvasói bizalmára és a forgalmi forrására.
 • Néhány blogger blog karneválokat tart, hogy ezzel növeljék ismertségüket és az olvasói bazalmat.
 • Ha releváns és hasznos kommenteket írsz egy témájában valamilyen vonatkozásban hozzád illő blogban, talán eléred, hogy az a blogger feliratkozzon a te blogodra, valamint olvasói is átklikkelhetnek hozzád.

Mutasd meg a véleményed

Egy konzisztens eredeti vélemény és hangnem megkönnyíti olvasóidnak, a veled való azonosulást. Az így kialakult bizalomnak köszönhetően már bizonyosan terjeszteni fogják üzeneted. A legtöbb (talán az összes) politikai felhangú blog erős véleménnyel rendelkezik.

A türelem rózsát terem, avagy várd ki a profitot

Ha a blogodra, rögtön annak beindítása után AdSense hirdetéseket helyezel el, szinte lehetetlen lesz számodra, hogy maradandót alkoss és piaci részt szerezz a már elismert versenytársaidtól.

Húzd ki magad alá a biztonsági hálót

Ha sokan olvassák és ismerik el a honlapodat, akkor a Google is sokkal jobban számít rád. Talán jobban is, mint te rá. Ez jelentősen megnehezíti a Google-nek, hogy bármilyen bűntetést szabjon ki a blogodra, tartva a negatív publicitástól, amit azért kapna.

Szeretnél könnyen alkalmazható keresőoptimalizálás recepthez jutni?

Ha olyan anyagra vágysz ami pontosan leírja, hogy:

mit?
mikor?
és főleg
HOGYAN kell csinálnod?

ahhoz, hogy blogod vagy honlapod ott legyen a Google első találatai között, olvasd el itt, hogy mit kínál Neked a “Csináld Magad” Keresőoptimalizálás Könyv!

A keresőotimalizálás és keresőmarketing blogunkat itt megtaláltad. Iratkozz fel az RSS csatornánkra , hogy mindig képben legyél a legújabb keresőoptimalizálás és internetmarketing hírekben.