Malcolm Gladwell, Fordulópont című könyvében részletesen olvashatsz a vírusmarketing részleteiről, kialakulási formáiról, valamint ötleteket meríthetsz, hogy Te is létre tudd hozni a saját szóbeszéd alapján, önmagától terjedő marketing kampányodat.

A könyv valóban érdekes és fordulatos esettanulmányokon keresztül mutatja be a különböző termékek vírusszerű elterjedésének történetét, és elemzi a terjedés okait.

Ha úgy gondolod, hogy nincs rá időd, energiád vagy kedved végigolvasni a közel 300 oldalt, de a vírusmarketing téma mégis érdekel, nincs más dolgod, mint tovább olvasni itt. Megpróbáltam kinyerni a könyv esszenciáját, hogy az röviden, tömören, de mégis érthetően adja vissza a könyvben olvasottakat.

Így majdnem annyira konyhakész receptet kapsz egy vírusmarketing kampány beindításához, mint amilyen konyhakész receptet kínál a „Csináld Magad” Keresőoptimalizálás Könyv a honlapod látogatottságának növeléséhez.

Bele is vágok a közepébe…

A járványok, azaz a vírus módjára terjedő trendek kirobbanásáért minden esetben egy nagyon kis létszámú csoport a felelős. Akik a legtöbb esetben nem is tudják magukról, hogy ők képezik a gócpontot.
Nyugalom nemsokára az is kiderül, hogy milyen embertípusokat kell keresned a saját járványod elindításában, de előbb nézzük meg milyen alapszabályai vannak a vírusmarketingnek:

 1. A kis számok törvénye
  Néhány kivételes társadalmi pozíciójú ember kitalál (vagy átvesz egy már valaki – például általad – kitalált) trendet, és társadalmi kapcsolataik, energikusságuk, lelkesedésük és személyiségük révén terjesztik azt el. Melynek következtében a velük kapcsolatba kerülők is átveszik, alkalmazzák vagy használják a hirdetett terméket vagy szolgáltatást.
 2. A megtapadási tényező
  A megtapadás itt azt jelenti, hogy vírusmarketing kampányod üzenetének meg kell ragadnia a célközönséged memóriájában. Olyan szlogent, vagy terméknevet kell találnunk amire könnyű emlékezni, mégis figyelemfelkeltő.
  Én például ezért választottam a „Csináld Magad” kifejezést a keresőoptimalizálás könyvemnek – szokatlan, egyedi, könnyű megjegyezni és egyértelműen fejezi ki, hogy ez egy oktatóanyag.
  Neked is meg kell keresned a megfelelő megtapadási tényeződet. Ne félj akár teljesen új, esetleg oda nem illő dologgal összekötni terméked vagy szolgáltatásod. Minél erősebb a kontraszt, annál jobb eredmény fogsz elérni.
  Íme két példa:

  benetton vírusmarketing puma vírusmarketing
 3. A körülmények hatalma
  Most nem a mindennapi ismert körülményekről van szó, mint például ha süt a Nap az embereknek jó a kedvük és szívesebben vásárolnak. Természetesen az ilyen apróbb körülmények is befolyásolják a vásárlóidat, de amiről most konkrétan szó van az a létszám.
  Kiemelkedően fontos, hogy az üzeneted minél kisebb létszámú csoportot érjen el egyszerre.
  A lehető legjobb ha az üzeneted egyszerre csak egyetlen ember foghatja.
  Tudom, most azt mondod hülye vagyok, de itt van két példa ami pontosan ezt támasztja alá:
  Egy kísérlet során egy diákkal epilepsziás rohamot játszattak el. Amikor a szomszéd tanteremben csak egyetlen diák volt fültanúja a történésnek, 85%-ban siettek a bajba jutott segítségére, de ha már 4-en voltak a segítségnyújtási arány 31%-ra csökkent.
  Egy másik kísérletben küszöb alól szivárgó füstöt láttak. Ha egyedül voltak 75%-ban jelentették, csoportban csupán 35%-ban.Csoportban ugyanis a cselekvés felelőssége megoszlik. Vagy úgy gondolják, hogy majd hív valaki segítséget, vagy egyszerűen úgy érzik ha az adott probléma ennyi embernek nem probléma, akkor valószínűleg egyáltalán nem az.

  Korunkban az egy időben, egyetlen embernek történő üzenet küldésre a lehető legjobb megoldás az e-mail és a weblap hiszen ezek nem társaságban, hanem egyedül olvassa az ember.
  Így ha ezeken a csatornákon kommunikálsz és készteted cselekvésre a céged által érdeklődőket, akkor – arányosan – sokkal nagyobb eséllyel indulsz, mint a milliókért TV hirdetéseket vásárló multinacionális cégek.

Háromféle embertípusra van szükséged a vírusmarketing kampányod elterjesztéséhez.

 1. Összekötők
  Képesek egyszerre több helyen, több szubkultúrában jelen lenni, mely képességeik valószínűleg ösztönösen személyiségükből fakad. Ez a képesség a kíváncsiság, az önbizalom, a nyitottság és az energikusság kombinációja, mely segíti őket abban, hogy kapcsolatot alakítsanak ki azokkal akikkel egyszer megismerkedtek.Az átlagember megválogatja, hogy kivel ismerkedik meg, de az Összekötők mindenkit kedvelnek és mindenkiben lehetőséget látnak.
  Az így kialakított kötelékek gyengék, viszont számuk nagyságrendekkel meghaladja az átlagemberét. A gyenge kötelékek azonban sokkal fontosabbak mindannyiunknak, mint az erősek.Gondolj csak bele!
  Ha valami új dologról információra van szükséged, eszedbe nem jut megkérdezni szüleidet vagy más családtagodat, mert az agyunk alapvetően úgy működik, hogy mit olyat tudhat valaki a közelünkben, amit mi nem tudunk.

  A feladatod tehát az, hogy megkeresd az ismerőseid között azokat, akikre illik a fenti leírás, és elsősorban őket próbálod meggyőzni arról, hogy mennyire jó az a téma amivel te foglalkozol illetve, hogy Te mennyire jó vagy benne.

 2. Sokattudók
  A Sokattudók több újságot, magazint olvasnak, mint az átlag és valószínűleg senki nem böngészi át olyan részletességgel a postaládába dobott összes szórólapot, mint ők. A Sokattudók szóbeszédjárványok elindítói lehetnek, mivel megvan hozzá a tudásuk, a kapcsolatteremtő képességük és a kapcsolatrendszerük.De nem az a különleges bennük, hogy mindent tudnak hanem az, hogy hogyan terjesztik az információt.
  A Sokattudó segíteni akar, mert egyszerűen szeret segíteni, ez pedig kiemelkedően figyelemfelkeltő tulajdonság.Keress ilyen embereket az ismerőseid között!
  Ha egy Összekötő 10 ismerősének beszél egy adott témáról, abból 5 fogadja meg a tanácsát. Ha viszont egy Sokattudó beszél 5 ismerősének például egy új termékről, akkor azt olyan lelekesedéssel teszi, hogy biztos, hogy mind az 5-en vásárolni fognak belőle.
  De vigyázz! A Sokattudó, az nem rábeszélőember. Ő akkor beszél valamiről ha arról ő is valóban meggyőződött, hogy az tényleg jó. Őt nem tudod erővel rávenni, hogy vigye híred.
  A Sokattudók a társadalmi járványok adatbankjai, ők adják az üzenet tartalmát.
  Az Összekötők a társadalmi ragasztóanyag, ők szórják szét az információt.
  És van az embereknek egy kis csoportja, akik ha bizonytalankodunk, hogy valóban elhiggyük-e amit hallottunk, rábeszélőkészségükkel meggyőznek minket – ők az Ügynökök.
 3. Ügynökök
  Ez az embertípus igen meggyőző, lyukat beszél a hasadba, de mindezt tisztelettudóan és mindvégig az élvezetesség, elviselhetőség és a tolakodás határán navigálva.
  Gyakran szónoki szinten beszél. Élvezetes hallgatni.
  Ha kérdezel tőle valamit abban a témában amiben ő otthon van, akkor úgy válaszol, hogy közben teljesen beleképzeli magát a helyedbe, így szinte mindig azt fogod tőle hallani válaszként amit vársz.
  És még egy nagyon fontos tulajdonsága van: javíthatatlanul optimista.

Most nézzünk meg egy konkrét példát, hogyan tudod manipulálni a körülmények hatalmát, illetve a megtapadási tényezőt.

bólogatós vírusmarketingAz ABC News TV csatornán bemondóként tevékenykedő Peter Jennings a Reagan kampány során mindig enyhén elmosolyodott mikor kimondta Reagan nevét.
Természetesen a nézők közül senki sem ismerné be, hogy azért szavazott Reagan-re, mert Jennings valahányszor kiejtette az elnök nevét a száján enyhén elmosolyodott. Azt mondanák, hogy egyetértettek a kampányban elmondottakkal. Meg sem fordulna a fejükben, hogy egy olyan jelentéktelen dolog befolyásolta őket, mint a bemondó kis mosolya és bólogatása.

Ugye milyen nagyszerűek ezek az apró dolgok?

Még emlékezetesebbé teheted az üzeneted ha valamilyen fizikális cselekvésre készteted az olvasódat vagy néződet.

A keresőoptimalizálás is csupa ilyen apró dologból tevődik össze, melyet – ha ide kattintasz – mind megtalálsz a „Csináld Magad” Keresőoptimalizálás Könyvben érthető és „konyhakész” formába szedve.

Nemcsak Összekötőket, Sokattudókat és Ügynököket kell keresned, hanem egész csoporto(t)kat kell találnod. Olyanokat, akik érdeklődnek a témád felől, beszélnek róla és megvitatják azt.
Itt most olyan csoportokról van szó akik egymással is érintkeznek, ismerik egymást és kommunikálnak is. Mindeközben arra próbálj meg figyelni, hogy akik egymással kommunikálnak ne legyenek többen 150-nél. Robin Dunbar antropológus kutatása és megállapítása szerint 150 fővel vagyunk képesek nyíltan, természetesen kapcsolatban lenni, tehát tudjuk kik ők és hogyan viszonyulnak hozzánk. Tehát körülbelül ennyi a „szűk” baráti társaságunk. Azonban ugyanígy igaz az a szám egy-egy gyengébb kapcsolati kötelék tekintetében is. Például ha lemegyünk egy bárba és 150-nél kevesebben vannak ott, akkor szívesen ülünk le közéjük.

Ragályosság
Ennek hatékonysága legnagyobb részben az üzenet közvetítőjétől függ. Mennyire fogadjuk el az illető véleményét, esetleg mennyire nézünk fel rá. Kommunikációdnak tehát olyannak kell lennie, hogy az valóban meggyőzze ügyfeleidet, hogy Te pontosan értesz ahhoz, amit csinálsz.

Megtapadás
Ez az üzenet tulajdonsága. Ha sikerült felkeltened a figyelmet, az már fél siker. Ha hozzáteszed azt a kis pluszt, amitől az meg is marad a befogadó memóriájában, akkor elérted a célod. Hogy példát is hozzak: itt honlapon a „Csináld Magad” kifejezés az, amit a megtapadás érdekében vezettem be.

És ha még kérdéses számodra, hogy miként tudod a keresőoptimalizálás során hasznosítani egy vírusmarketing járvány erejét, akkor most elárulom neked:

Ha olyan tartalmat sikerül írnod, amely megragadja az olvasóidat, akkor arról beszélni fognak. Elmondják egymásnak mit olvastak, és ha szerencséd van talán még a blogjukban is írnak rólad néhány sort – vagy megemlítenek egy fórum topicjában -, ami pedig nem mást, mint értékes bejövő linket jelent számodra.

Hát akkor hajrá! Már tudod, hogy milyen nüanszokra kell odafigyelned.
Indítsd be saját öngerjesztő vírusmarketing kampányodat!