A válasz röviden: NEM.

Sőt, ha a Google rájön, akkor ki is zár a találati listából!

Nehezen hihető a történet, de sajnos igaz.

Nem túl régen történt, hogy megkeresett egy honlap tulajdonos (adatvédelmi okokból a nevét nem fedhetem fel), hogy optimalizáljuk a honlapját néhány kulcsszóra. Mondta, hogy neki több domain neve is van ugyanarra a honlapra irányítva, de csak a cegnev.hu domain nevet használja, a többi csak úgy van. Volt köztük néhány olyan, amiben a kulcsszavai közül is szerepelt egy-kettő.

Itt jegyezném meg, hogy a domain névben elhelyezett kulcsszavak, csak minimális hatékonysággal segítik az optimalizálást, de mivel ebben az esetben még „szűz” honlapról volt szó, jobbnak láttam egy kulcsszóval is rendelkező domain névvel elkezdeni a munkát.

A domain névben elhelyezett kulcsszavaknál egyébként nagyságrendekkel fontosabb, a domain név kora; pontosabban az az időpont, amikor először tudomást szerzett a Google az adott domain név létezéséről, ehhez pedig semmi más nem kell csupán, hogy legalább 1 link mutasson arra a domain névre egy olyan honlapról, amelyet már szintén indexelt, azaz meglátogatott a Google.

Elkezdődött tehát a munka, az „új” webcímmel. Az átirányítást, a honlap tárhelyének szolgáltatója állította be, ami egy megszokott DNS szintű átirányítás volt.

A DNS szintű átirányítás azt jelenti, hogy ha valaki begépelte az egyik domain nevet böngészője címsorába, akkor az pontosan úgy jelent meg, mint a régi domain alatti tartalom.

Megpróbálom egy példán keresztül bemutatni:

  1. régi – www.cegnev.hu/bemutatkozas.html
  2. új – www.kulcsszavasdomain.hu/bemutatkozas.html

Tehát a tartalom egyszerűen az új domain név alatt jelent meg.

Ez a Google olvasatában x2 – azaz tartalmi duplikáció, ami egy tiltott technika, hiszen feltételezhető, hogy azért lett megkettőzve a tartalom, hogy jobb/több pozíciót érjen el a honlap, a találati listában, ráadásul anélkül, hogy új és releváns információt kínálna.

Mindaddig nincs probléma, amíg a Google rá nem jön a turpisságra, és ez nem is következik be – nagy valószínűség szerint –, amíg az új domainre legalább egy link nem mutat rá. Egyetlen pl. startlap.hu-s linkajánlás elfogadása után a Google leindexeli az új webcímmel tetszelgő honlapodat, az adatbázisában megtalálja a karakterre pontosan megegyező régi honlapodat, és bammm – minimum 30 napos kizárás, mindkét webcímednek, és ez addig tart amíg ki nem javítod a hibát.

Azt gondolod, hogy megkérded a Google-ös fiúkat, hogy bocsi valamit elrontottam, mit kell javítanom? És itt jön csak a feketeleves. Nincs válasz! Semmilyen. Nem segít senki. A Google csapata elérhetetlen.

Minden ilyen kérdésre annyi a válasz, hogy olvasd el az Útmutató webmestereknek http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=hu&answer=35769

leírást, és ahhoz tartsd magad. Ennyi az összes segítség, amit tőlük remélhetsz.

Na jó, de akkor mi a megoldás?!

A domain átirányítás egyetlen – Google szemében – elfogadható módja a 301-es átirányítás.

Ne ijedj meg! Nem olyan bonyi, mint ahogy elsőre látszik, de ha nem vagy otthon a PHP és HTACCESS szerkesztésben, akkor jobb ha a webmesteredre bízod a megoldást, annál is inkább, mert webszervere válogatja, hogy PHP-s, HTACCESS-es 301 átirányítást kell használnod, és ezen belül is van több lehetőség.

Íme egy példa .htaccess fálj 301 átirányítással:

  1. Nyiss egy htaccess.txt elnevezésű új fájlt!
  2. Tedd bele a következő sort!
    redirect 301 / http://www.ujdomained.hu/
  3. Mentsd el!
  4. Nevezd át .htaccess –re!
  5. Töltsd fel a régi domain neved alatt lévő tárhely gyökérkönyvtárába, egy tetszőleges FTP programmal!
  6. Teszteld le a kedvenc böngésződbe írva, hogy működik-e?!

Ne ess pánikba, ha semmi nem jelenik meg a régi domain neved beírásakor! Akkor egyszerűen ez a megoldás nem működik, vagy nem így.

Csinálj egyszerűen egy új .htaccess fájlt, de ne tegyél bele semmit! Mentsd, és töltsd fel ezt is! Ezzel felülírod a hibásat, és máris működik a régi honlapod.

Ha félsz a tesztelgetéstől, egyszerűen szólj a tárhely szolgáltatódnak! Neki tudnia kell rögön a jó megoldást, de ha mindenképpen Te szeretnél próbálkozni, akkor keress rá a Google-ben a 301 átirányítás, vagy ha megy az angol, akkor a redirect 301 kifejezésre és keresd meg a jó megoldást!

Ha kíváncsi vagy, hogyan kell optimalizálnod a honlapod úgy, hogy a Google-nek is megfeleljen az eredmény, ajánlom figyelmedbe a „Csináld Magad” Keresőoptimalizálás Könyvben, melyben nemcsak röviden és egyszerűen van mindez leírva, hanem még egy „Hogyan csináljam?” DVD-n, videós oktató- segítségnyújtó anyagot is találsz, mellyel már tényleg gyerekjáték az optimalizálás.