A legtöbben nem tudják mennyi és milyen tényező kerül mérlegelésre a Google kereső robotjának “agyában” mikor meghatározza, hogy egy weblap melyik helyet foglalhatja el a találati listában. Íme néhány dolog, melyet nem árt észben tartani és alkalmazni, mikor felteszed magadnak a kérdést: Miért nem az általam elvárt helyezést érte el a honlapom?

st_david

Az elmúlt évek során nyomon követett Google Útmutató webmestereknek anyagból, Google SEO Starter Guide leírásból, és sok egyéb keresőoptimalizálással foglalkozó blogból, valamint saját több éves keresőoptimalizálási gyakorlatomból összegyűjtöttem a legfontosabb Google rangsorolási tényezőket.

Íme az általam legfontosabbnak tartott TOP 10 Google keresőoptimalizálási rangsorolási tényező:

 1. 1. A Domain kora: Az URL kora kiemelkedően fontos. Ha csak néhány hete, vagy akár hónapja regisztráltad a domain -edet, akkor még egy igen hosszú út áll előtted. Valójában a weblapod kora, az azt övező bizalom felépítését szolgálja. Ha a weblapod már több éve működik, az azt feltételezi, hogy egy jól megalapozott üzlettel rendelkezel.
 2. 2. A Domain tárhelye: Ki a tárhelyszolgáltatód? Először is derítsd ki, hogy mely kontinensen és mely országban van a szolgáltatód szervere. Ez beletelhet némi időbe, de hidd el megéri. Csak jó hírű céggel köss szerződést. Soha ne az ár döntsön! Az igazság az, hogy ha a tárhelyre sincs pénzed, akkor lehet, hogy jobb ha átgondolod belekezdj-e valamibe… Tudom, ezek kemény szavak, de sajnos igazak :)
 3. 3. A szomszédok: Ha nem saját szervered van, hanem egy helyet bérelsz egy több száz domain -t kiszolgáló szerveren (megjegyzem, ez utóbbi a leginkább valószínű…), győződj meg arról, hogy azon a szerveren lévő “szomszédaid” nincsenek-e spamként azonosítva! Itt ellenőrizheted a szolgáltatód: http://www.ip-adress.com/whois/… bár inkább azon csodálkoznék, ha lenne olyan szolgáltató akinek nincs itt legalább 1 spam jelzése :)
 4. 4. URL struktúra: Győződj meg arról, hogy az URL struktúrád tökéletesen tiszta, azaz mentes minden változó karaktertől (pl.: ?, =, &, stb.). Mellesleg ez része a keresőoptimalizálás alapelveinek is.
 5. 5. Tartalom: A tartalom kritikus fontosságú. Kezdetnek ellenőrizd, hogy minden fontos oldaladon van-e szöveges tartalom! Ha ez megvan ellenőrizd, hogy a tartalom releváns-e az oldallal, és megfelelő arányban tartalmazza az adott oldalra jellemző kulcsszavaidat is. Mindig az embereknek, azaz olvasóidnak írd a szövegeidet, ne a kereső robotoknak!
 6. 6. Belső link struktúra: Győződj meg arról, hogy a belső oldalaid megfelelően linkelnek egymásra! A látogatóknak egyszerű és egyértelmű navigációs lehetőséget kell biztosítanod a honlapod minden oldalán. A lehető legkisebb mértékben használd a Flash -t és Javascript -et.
 7. 7. Bizalom: Feltüntettél a honlapodon legalább egy e-mail címet? Ha még nem, akkor most tedd meg! A Google előszeretettel keresi a bizalmi tényezőket a honlapon, ezért minden olyan adat mely a bizalmat növeli, egyúttal a találati listában elfoglalt pozíciódra is pozitívan hat. Minden ügyfelemnek ajánlom, hogy tegye ki telefonszámát is a honlapjára – még jobb, ha vezetékes is van. Tedd egyszerűvé az embereknek, hogy üzletet köthessenek veled! Minden üzlet bizalmon alapszik, és az online világban a bizalmom az elérhetőséggel kezdődik.
 8. 8. Kulcsszavak: Vajon használtad a honlapodon azokat a kulcsszavakat melyekre előre szeretnél kerülni? A természetes hatású optimalizálátság eléréséhez a weblapod minden oldalát optimalizálnod kell a tartalomhoz tartozó kulcsszavaiddal.
 9. 9. Visszafordulások aránya: Ha a visszafordulási ráta nem is tűnik olyan fontosnak, azért gondolj bele milyen véleménnyel lesz a Google a weblapodról, ha azt tapasztalja, hogy minden látogatód elhagyja a weboldalad néhány másodperccel az érkezése után?! Változtasd meg a weblapod úgy, hogy az azonnal meggyőzze a látogatód: itt érdemes elidőzni egy kicsit tovább. Már egyszerű dolgok is megragadhatják a figyelmet, mint például egy videó, hírlevél feliratkozási lehetőség, vagy egyéb interakciós lehetőség felkínálása. Használj profi statisztikai szoftvert, mint pl. a Google Analytics!
 10. 10. Kifelé mutató linkek: Csak olyan honlapokra mutasson link a weblapodról, melyek 100%-ban relevánsak a saját tevékenységeddel. Ha állatoknak való játékokat árulsz, és egy cipőboltra mutató linket helyezel el a honlapodon, az akár hátrányosan is befolyásolhatja a találati listában elfoglalt helyezésed. Végeredményben, ha van értelme egy másik honlapra linkelni, akkor tedd, de az mindig lebegjen a szemed előtt, hogy ezzel akár véglegesen elterelheted a látogatód figyelmét a saját oldaladról.
 11. 11. Bejövő linkek: Tudom, ez a TOP 10 listám, de fontosnak tartom megemlíteni a bejövő linkek szerepét is. Itt a lényeg – és most mint fehér kalapos keresőoptimalizálás szakember mondom -, hogy NE vásárolj vagy cserélj linkeket! Ez a magyar nyelv sajátossága miatt (tőszó+rag egybe írandó), még nehezen vizsgálható a Google által, de ide is elér kemény szabályozás. Terjeszd, és promótáld az üzleted online, de csak a megengedett módszereket használd!


*Megjegyzés: Mivel a Google rangsorolási algoritmusa folyamatosan változik, így új rangsorolási tényezők is képbe kerülhetnek, mint például az oldalbetöltési idő és sok más egyéb. Biztos vagyok benne, hogy ha 1 év múlva újra felállítok egy ilyen listát lesz benne legalább 1-2 vadonatúj tényező is.

A találati listák felállítása során rengeteg tényezőt vesz figyelembe a Goolge. Nagyon fontos, hogy ezekről folyamatosan tájékozódj, különben azon veszed észre magad, hogy csak “egy helyben futsz”.

Összefoglalva: A lényeg a releváns tartalom szolgáltatás, valamint a látogatói bizalom (és persze a Google bizalmának) megszerzése és fenntartása.